Een stuk geschiedens van ORBEA:

Orbea’s bescheiden start ontstond in het hart van het Baskenland, een familie-aangelegenheid tussen drie broers: Juan Manuel, Mateo en Casimiro. Ze begonnen met het verkopen van pistolen aan regeringen met een sierlijk logo met de tekst “OH”: Orbea Hermanos. In het Engels, “Orbea Brothers”. Om de groei van het bedrijf goed weer te geven, werd kort voor het einde van de 19e eeuw “Orbea Brothers” omgedoopt tot “Orbea Brothers and Co.”. Na een hausse in het vuurwapenbedrijf voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog, zag de markt een sterke daling in de vraag naar wapens, terwijl de interbellumwapens in vredestijd over Europa liepen. Als antwoord leverde Orbea hun expertise op met stalen buizen om producten voor andere markten te ontwikkelen.

Nog steeds in Eibar verlieten Orbea Brothers en Co. in 1930 permanent de wapenhandel en verwelkomden ze een nieuw tijdperk van Orbea-fietsen. Op de rug van de stadiumkampioen van de Tour de France, Mariano Cañardo, kreeg Orbea erkenning als een vooraanstaand fietsmerk voor het publiek. De formatie van de coöperatie blies Orbea nieuw leven in en groeibeperkingen op de fabriek in Eibar maakten een verhuizing noodzakelijk. Een grotere en meer toegankelijke faciliteit is gebouwd in het nabijgelegen Mallabia, op 10 km afstand. Ontworpen in de VS en gebouwd in Azië, kwamen de nieuwe mountainbikes aan de start. Doordat ze een groot deel van de productiecapaciteit van Orbea in beslag namen, was een commitment aan de nieuwe producten en aanpassing noodzakelijk.

Het MTB-racerfgoed van Orbea is geworteld in zijn originele raceprojecten uit de jaren 30, en het wordt weerspiegeld in modern succes met olympische Olympische gouden en zilveren medailles voor zowel Absalon en Peraud op het Orbea Racing Team, als de lange samenwerking met Iñaki Lejarreta. De toewijding aan het MTB-racen gaat verder met het Luna Pro Team en het wereldkampioenschap van Catharine Pendrel op de Oiz en het succes van de Alma zijn allemaal maatstaven voor het aanhoudende succes van Orbea in de MTB-bol.

Met een familie fietsen die is ontworpen voor elke rijder, bieden we een fiets voor elke stap van de rit, van full suspension Enduro mountainbikes tot vedergewicht Grand Tour racing rossen. Fietsen voor puur genieten, voor eindeloze kilometers door het bos en voor het summum van prestaties. We fietsen omdat we vloeiend zijn, in staat zich aan te passen aan de behoeften van elke rijder, zoals een fietser die een hoek leest.