Elektrische fietsen

Ben je op zoek naar praktische ondersteuning voor de dagelijkse tocht of heb je een echte krachtpatser nodig?  Voor boodschappen, ter ontspanning of om snel van en naar het werk te komen.

Een elektrische fiets biedt u aangename ondersteuning en dankzij de vrijloop, fiets je ook licht als de motor even uitstaat.  Er bestaan natuurlijk vele verschillende soorten van elektrische systemen.

De ondersteuning van elektrische fietsen gaan van minimaal 25 km/h tot maximaal 45 km/h, deze laatste noemen we ook Speed Pedelecs. Deze extra snelle elektrische fietsen behalen snelheden tot wel 45 km/h. Deze fietsen beschikken over extra goede remmen en een krachtigere motor. Ideaal voor woon-werkverkeer.

Bij de aanschaf van een elektrische fiets komen natuurlijk enkele punten van aandacht op de proppen. Motor, batterij, comfort, materialen, design en afwerking, …

We proberen hier alvast u wegwijs te maken in de wereld van de E-bikes of m.a.w. elektrische fietsen. Nog niet overtuigd ? Kom dan zeker even langs in onze winkel Jochens Velodroom te Veurne.

Adresgegevens: Pannestraat 189 – 8630 Veurne  |   Tel. 058 299 599

DE BELANGRIJKSTE MOTORTYPES

Bosch is sinds 2010 actief in de markt voor e-bikes. Meer dan 50 fietsmerken bieden vandaag e-bikes aan met een aandrijfsysteem van Bosch. Het eBike-systeem van Bosch bestaat uit de aandrijfeenheid met motor, regeleenheid en sensoren, de accu en een stuurdisplay, die de bediening op het stuur mogelijk maakt en tegelijk als fietscomputer fungeert.

E-bikes met Bosch-aandrijving zijn hoogtechnologische fietsen waarbij het trappen niet wordt overgenomen maar ondersteund. Enkel wanneer door de fietser fysieke inspanning wordt geleverd, zal de elektrische aandrijving extra motorkracht leveren. Hoe groot die extra kracht is, wordt op basis van de geleverde inspanningen van de fietser automatisch berekend

Voor iedereen die naar zijn werk gaat: spring op je e-bike en voel de zon die door de bomen op je gezicht schijnt. Je bruist van energie.

Op één acculading kun je dagenlang door de stad fietsen. Als je haast hebt om op tijd bij je vrienden te komen, geeft SHIMANO STEPS je net dat beetje extra. Je fietst naar je werk en gaat zonder enige moeite alle files voorbij. Waar je ook naartoe gaat, met SHIMANO STEPS kom je fris aan.

Het centrale systeem is de meest typische e-bike-stijl. Panasonic bracht dit “Mid-ship-design” uit als een eigen complete e-bike in Japan 1996.
Dit “Mid-ship-ontwerp” wordt gebruikt als twee verschillende versies om bijna flexibel te zijn en een echt allround talent voor sportief / trekking fietsen ook voor stadsfietsen.

Een van de belangrijkste voordelen is de gewichtsbalans, die bijna overeenkomt met normale fietsen. Ook het lage zwaartepunt zorgt voor een stabiel rijgedrag en is een populair kenmerk van dit systeem

DE BATTERIJ

Hoe groter de inhoud van je batterij, hoe verder je kan rijden met je fiets. Elke batterij heeft een bepaalde Wh waarde (Watt per uur). Hoe groter die waarde hoe meer km’s je kan rijden. De effective afstand die je kan afleggen met uw elektrische fiets is 100% afhankelijk van : gewicht fiets, gewicht van de fietsers, het ondersteuningstype dat je kiest, maar alsook externe factoren zoals wind , regen, warmte en omgeving waar u fietst.

De positie waar men de batterij plaatst op de fiets , draagt toe voor de algemene stabiliteit van de fiets.

HOE KIES JE EEN ELEKTRISCHE FIETS

 • Comfortniveau
 • Soort van remmen: V-brakes, Magura remmen, trommelrem, …
 • Versnellingen: buitenversnelling of binnenversnelling
 • Automatische versnellingen
 • Einddoel van de elektrische fiets ? : woon-werkverkeer / recreatief / hobby
 • Motorisatie: voormotor of middenmotor
 • Batterij: aantal Wh (vb 400Wh +/- 90km )
 • Budget : wat wenst u te investeren in een elektrische fiets
 • Type motor: krachtige motor voor reizen in de bergen, of eerder stadsverkeer
 • Positie van de batter : midden of bagagedrager
 • Soort van display : groot / klein / gps ?
 • Merk van de fiets : belangrijk voor de zitpositie en kwaliteit
Deel dit: